söndag 18 maj 2014

Uscados

För något år sedan introducerade Fredrik (Johan Rheborg) i tv serien Solsidan valutan Uscados. Ett familjeekonomiskt system där byteshandel sker genom utförande av hushållsnära tjänster, också ett inomfamiljärt maktspel.
Att vara "barnvakt" till sina egna barn räntar mao uscados som då kan användas till att erhålla den "eftersträvansvärda" eget disponerade tiden, d.v.s. självförverkligandet.
 Sprungen ur ett "uppdelat" hem med traditionella könsroller så var det för egen del viktigt att betona tillsammansheten och aldrig bli den som sköter markservicen medans min partner utför sysslor som belönas med kollektivets hyllningar. Det jag då, eller knappt nu, förstod/förstår är att tingen ofta är den bakomliggande boven i dramat. Bilen. Huset. Husvagnen. Båten. Allt sånt som kräver tid, pengar och markserviceassistans. Allt sånt som lockar fram gamla könsroller. Allt sånt som gör att familjelivet handlar om arbete och egentid om fritid, så klart hårddraget.
Under en övervägande del av mitt vuxna familjeliv så har de gemensamma intressena och äventyren fått dominera. De "fasta" ägodelarna har vi helt enkelt inte önskat eller haft råd att skaffa. Fritid och familjeliv var liksom synonymt med varandra och snowboard vårt främsta intresse.
Åren går och plugg byts mot arbete, tvårummaren mot hus och buss mot bil. Promenader till Bräntbergsbacken med brädan på ryggen och barnen i pulka är ett minne blott; för jobbigt, för långt och för lite tid. Husvagnen i fjällen kräver visst fix och familjens gemensamma strapatser på berget har numer förvandlats till Alperna- och Åre tävlingsresor för 17 åringen och markservicefix för oss vuxna.

Åren går och så helt plötsligt kryper Uscadon in under huden tillsammans med; uppdelning, könsroller och en känsla av att det som en gång var så starkt har nötts ned. Familjelivet blir självförverkligandets torftiga söndermarker och de egna intressena mått på individuell framgång. Kanske är det "bara" jag, eller så känner någon igen sig. Jag vill inte vara ensam i tillsammansheten. Så...
då behöver man, iaf vi, prata. Blicka framåt och hitta tillbaka till vårt valutafria huvudprojekt.