tisdag 1 april 2014

Föräldraledig dag XXX


Upplevelsen av sovmorgon, ren lycka. Insett att det är sommartidens hjärnspöken. Grötfrukost till mig och Pelle, Gunnar föredrar välling och figursmörgås (limpa med ost i formen av pepparkaksgubbar). Tovaliisa fixade smörgåsgubbarna, tacksam. Bokläsning och ett avsnitt av fåret Shaun. 
Tandborstning, ett kapitel för sig. Gunnar vill borsta själv. 
- Bara äta borsten. - Inte äta, borsta.- Nä! ... så håller vi på.
AD droppar, blöjbyte och påklädning. Upptäcker att Pelles vita strumpbyxor har gått hål. Noterar någonstans, i mitt röriga huvud, att nya måste beställas från Ekotextil.
Klossar och trägrönsaker över hela köksgolvet. Så klart trampar jag på trätomaten och spiller ut mjölken.
Hämtar toapapper, Gunnar torkar med disktrasan. Åh! Måste komma i håg att koka trasan.
Letar vantar. Alltså strumpor funkar ju utmärkt att bära omaka, men vantar. Nej inte vantar. Gunnar väntar tålmodigt. Ytterkläder tas på. Pelle i vagnen och en glad Gunnar gå-springer bredvid. Vi tittar på kajorna, snöhögarna och multnande hundbajs. Hänger upp ytterkläderna, tar på  girafftofflorna. Knackar på. Fröken hälsar med handslag och Gunnar visar sitt plåster och berättar om hur hen fallit. Visar kamraterna plåstret, kollektivt handont. Promenerar hem med Pelle i vagnen. Svärföräldrarna kommer förbi med frukostbröd från Hagabagarn.
Städar och tvättar, värmer rotsaker i sås till Pelle. Blöjbyte och påklädning. Promenerar till Garaget för lunchträff. Väljer fiskkaka med glasnudlar från lunchmenyn. För stark fisksmak så jag lämnar halva fiskkakan, men äter mängder av den goda kikärtssalladen. Skyndar mig till barnträdgården. Gunnar sover fortfarande i vagnen på bron. Gunnar fortsätter sova hemmavid så jag ställer vagnen nedanför vardagsrumsfönstret. Lägger det fluffiga täcket på golvet och låter Pelle ligga bar om rumpan. Hen njuter av rörelsefriheten, gurglar och skrattar. Hen får tusen pussar på magen och tjuter av glädje. En liten kärlekskerub.
Gunnar vaknar och behöver, som vanligt, tid mojna sig. Hämtar bondgårdsboken, mysfilten och vällingflaskan. Tre böcker, en vällingflaska och en banan senare, Gunnar är pigg och pratsam.
Tonåringarna kommer hem från skolan och vi eftermiddagsfikar och sen går Ingemar och Gunnar ut på lek- och hundpromenad.

Till mig själv om ett år!

En helt vanlig föräldraledig dag, men också en dag bland många att minnas.