onsdag 9 oktober 2013

Det mest förbjudna

Lämnade föräldra-pk landet för x-antal år sedan, men är nu tillbaka och kan konstatera att emancipationen har gått "långsamt". Livodersbojorna sätts på redan när graviditeten blir mer officiell, d.v.s. vid inskrivning hos barnmorskan och naturligtvis så legitimeras allt utifrån "barnets bästa".
Bara några exempel:
- En god blivande mor är lagom på alla sätt och vis; d.v.s. lagom mycket kroppsfett, lagom viktökning under graviditeten, arbetar lagom mycket och är lagom i ålder (runt 33 verkar vara normen).
- En god födande kvinna andas in genom näsan och ut genom munnen (alltså kontrollerat och lugnt samtidigt som man skiter ut en fotboll), har en partner (väldigt banbrytande om man nu inte har en partner) som masserar, går gärna runt med sån där gåstol alt sitter på en boll och gungar höfterna medans partnern trycker som fan på höfterna, vill gärna få en varm rispåse i ryggslutet alternativt på magen, men vill absolut inte ha någon form av medicinsk smärtlindring, kan tänka sig sterila kvaddlar och krystar med stängd mun. Om underlivet ser ut som värsta skalvet i litosfären spelar mindre roll, man lider i tysthet och ser drömmande och kärleksfullt på sitt lilla knyte.
- En god nybliven mor är inkännande, lyssnande och ammar hela tiden sitt barn. Ja bröstmjölken skall gärna spruta och svämma över åt alla håll. Enda gången i livet som det är status att ha hårda surmjölksringar på tröjan och en superfet unge. Om inte så skäms man lite och pumpar som fan utan att gnälla det minsta, man har ju hormonpåslag (?!) och kan inte bli trött. Sugandet är så avgörande för barnets välbefinnande att ungen skall skedmatas (inte helt lätt) ifall suget krånglar, ve den som ger flaska.
- En god föräldraledig vuxen njuter av kvantitetstiden och känner sig absolut inte rastlös, ensam, uttråkad eller stressad över vad man skall lägga upp för intressant program för att roa pigga syskon. På Öppna förskolan så känner sig den vuxne trygg och njuter av sånger och lekar tillsammans med andra småbarnsföräldrar, absolut inga tankar i stil med " shit vad gör jag här och shit vad vild min unge är". Den goda föräldralediga vuxna lägger så klart in extra energi på eventuella syskons förskola, t.ex. genom att aldrig komma för sent, ha stenkoll på blöjor, kläder, tider... hela logistikpaketet skall sitta som en smäck.
Att inte passa in eller att till och med utmana föräldra-pk landet är nog det mest förbjudna (lånar Kerstin Thorvall romantitel).