torsdag 30 augusti 2012

RUT

Äntligen en uppdatering på fb som jag tycker är intressant och som fick igång fick igång åsiktsmaskineriet en aning.

"Nu kom grannens RUT- tant för att städa deras hus. Nånstans djupt inombords känner jag avund (och skäms för dessa tankar)."


söndag 26 augusti 2012

Träningslös

Viljan finns, men kroppen har ingen ork. Sedan mitten av graviditeten och i och med  Gunnars födelse har min träning utgjorts av egenkomponerade styrkepass och barnvagnspromenader i grannskapet. Eftersom jag valt ett yrke som i första hand ger utmaningar åt tanke- och känslolivet så byggs ett latent behov av fysisk rörelseaktivitet upp (när fortfarande en dröm om att utbilda mig till fjällguide alt. pistör). Motstånd bygger karaktär, men det känns fasikens motigt att gå från 1,5 mil pigga ben till 3 km pin-löpning,  men å andra sidan Rom byggdes inte...
Skjuter inte gärna saker till morgondagen (inte av präktighetsskäl, utan snarare av den enkla anledningen att vägen till morgondagen kan vara ångestlång), men denna söndag känns det helt ok med egenkomponerat styrkepass med bebisvikter (Gunnar som substitut för bänkpress).

lördag 25 augusti 2012

om natten

Trött... faktiskt helt slut.Slötittar på Pluras kök (tv3 play) eftersom Kajsa Grytt är köksgäst. Huset är äntligen lugnt. Hundra kvadrat, sex personer och en pudel skapar ett underliggande behov av sinnessköldar. En stor kopp kaffe, Pluras och en sovande bebis i vardagsrummet. I morgon söndag, vilket känns helt ok eftersom måndagar är en av veckans två föräldralediga vardagar. ... men som sagt natten är perfekt för att finna lugnet och komma ikapp sig själv; kanske skriva lite, läsa lite eller bara dricka ett glas rött och lyssna på Belle and Sebastian.

Lite shopping

Min andra föräldralediga dag denna höst. Det är fruktansvärt njutbart att ligga kvar i vår varma säng när väckarklockan ringer medan vetskapen om att dagen liksom vecklar ut sig, tabula rasa, sakta sjunker in. Fixade fruktgröt till Gunnar, packade skötväskan och gick ut med hunden, därefter hämtades jag och Gunnar av  Lisa och ungarna för en tur till Brån. Bjöds på god lunch och trevligt umgänge. Dagen avslutades med stadsflanerande  tillsammans med Tova-Liisa och Björn. Den traditionsenliga lärarkalendern införskaffades, passade även på att köpa gardinstång till köket. Mamma Sivs 70-tals gardiner får duga i väntan på estetisk intervention från högre makter.

torsdag 23 augusti 2012

Tacksamhet


 Gunnar kom som den mest efterlängtade himmelsgåvan och lyckan fann inga gränser. Varje andetag. Varje hjärtslag påminde om livets bräckliga skönhet, men så kom timmarna... dagarna...
Alla de där ögonblicken utan skärpa och fokus på livets egentliga essens. Trevligheter, behövligheter och bedrövligheter, allt i en salig röra. Tvätta, laga mat, laga ännu mera mat, tjata, sova och arbeta. Nödvändigt och på sitt speciella sätt livets basvara, typ livets pasta, men pasta utan sås är som Karl-Alfred utan Olivia. Långvarig feber och prover som inte riktigt stämde, barn 2 och ännu mera stora plastslangar i en liten arm. Oron som sköljer genom genom kroppen. Lyckan att få komma hem, att få
andas ut. Tacksamheten för att ha en underbar liten människa i sin närhet, en kropp som kan andas skogsluft och vänner som man kan grilla med.

onsdag 15 augusti 2012

Ideal

Minns med fasa mellanstadieåren; likriktning, förpubertal stöddighet, mainstreamhegemoni och ironi. Sociala spel såsom utfrysningsleken, d.v.s. "statusmobben" kunde helt sonika bestämma sig för att demonstrativt marginalisera någon, vissa mer frekvent än andra. Den utsattes rädsla och skuldbeläggande framkallade viss empati som snabbt sköljdes bort av kollektiv hets och flackande ögonkast med ett tydligt budskap, man måste för fan tåla skämt. Melankolins söndermarker välkomnade, den i tysthet, kränkta som slickade såren och rannsakade sin egna skuld. I vissa av oss växte en eld, en förhoppning och längtan till etiska ideal som motor till moralisk handling, ideal som fortfarande bultar och glöder.

tisdag 14 augusti 2012

Åter till verkligheten



Idag var jag och Björn föräldralediga tillsammans. På grund av svaga vindar lämnades seglingsplanerna och nya drogs upp.  Promenad utmed älven till Gammlia, naturligtvis med lunchstopp i stan. Sol, god indisk lunch och en underbar fotoutställning som varmt kan rekommenderas. En dag i verkligheten.

måndag 13 augusti 2012

Att jaga verb

Började jobba idag, jobba ... på riktigt. Föregående veckas "smekvecka" är förbi och nu måste man vänja sig vid att faktiskt veta vilken dag det är, eller snarare alltid behöva veta vilken dag det är eftersom vardagen är en resa mot helgen. Saknar redan den djävulskt kalla skitsommaren och skulle gärna sitta i sängen med en god bok i väntan på solen... eller Godot, det viktiga är att man inte väntar på något viktigt. Man har liksom tid och rum för det oviktigt essentiella. Tid att andas in Gunnars doft (kräk eller inget kräk). Tid att fundera på hur många gånger den röda tröjan når tvättmaskinens topp på en minut. Tid att ta en moppetur med sin man. Tid att fundera på minnen som man tycker om. Tid att känna sig levande. Livets tid och arbetslivets tid, hur hittar man det gyllene snittet när man hela tiden jagar verben?

söndag 12 augusti 2012

En syster

Man saknar inte det man aldrig haft! Jo, det gör man visst. Besökte idag min fina kompis i Baggböle, hennes man och deras tre tjejer. Tre systrar, så poetiskt att jag blir tårögd. Något jag av hela mitt hjärta önskar att jag förärats med... alltså en syster eller en bror, helst flera. I "min" platonska idévärld ringer jag min två år äldre syster. Hon är en sån som man kan anförtro sig åt, en sån som lyssnar, en stötesten, en kamrat. Hon känner mig, alla sidor; de fina och de man helst gömmer. Hon vet hur clownen ser ut när ridån gått ner. Vår historia, allt fint och allt fult, delar vi och vår samhörighet bär vi i varje hjärtslag... Som vanligt  är mina känslor bombastiska och mina ord likaså, men syskon är bland det finaste jag vet. Därför värmde det hjärtat lite extra att se denna underbara lilla varelse som kramades och hölls av sina systrar. Extra kul att vi faktiskt "tajmat" dessa "sena" livsgåvor och nu ammade och pratade kuliga tonårsminnen. Hon med sina tre töser och jag med mina tre gossar och en liten tös.

lördag 11 augusti 2012

Gott


Drömmar. Drömmar, kan ett bakverk ljuda ljuvligare. Smälte i munnen efter te och surdegsfrallor med rinnigt smör och prästost.

fredag 10 augusti 2012

Ett annat alternativ



Heltid har blivit deltid i kombination med föräldraledighet. Tre dagar av arbetsveckans fem går jag till jobbet, de andra två (av veckans arbetsdagar) spenderas med min våldsamma förälskelse Gunnar. Olika kvaliteter, men med en tydlig gemensam nämnare, närvaro; fysisk, mental och emotionell. Vårens halvdagslösning med Gunnar som en skolinventarie var , si sådär. Höstens andra föräldralediga dag känns riktigt bra och borgar för att det kanske kommer fungera, trots min egen alltför höga ambitionsnivå, hämtningar och lämningar (ja, Björn saknar fortfarande körkort) och amningsnätter. Mys i sängen, morgongröt, barnvagnspromenad i höstsolen och lugn lunchstund med sovande bäbis och sommarbok.

torsdag 9 augusti 2012

Normresenär

Romanen, En flykting korsar sitt spår av Aksel Sandemose är för oss svenskar ett episkt verk av Homeros karaktär. Aldrig har väl ett ordspråk eller ett begrepp fått ett djupare fäste i folksjälens kött än just Sandemoses "jante".
Från begrepp till oskriven lag, en lag som varken pridefestivalen, utbildningsnivå, urbanisering, industrialisering, välfärd eller vänskap kunnat stå över.
Jag, och säkerligen många andra, är trälar under jantelagsivrarnas diktatur. Brott bestraffas genom verbala härskartekniker, ironi, skitprat och i värsta fall en påföljd av social marginalisering.
Allt för att passa in i de fem nyanser av grått som är jantelagsivrarnas normalkurva, en norm vars standard följer rådande statuskutym

Exempel på tydliga brott ( i den Umeanska vänster-miljö- medelklass världen) och så klart hårddrar jag det hela).
- Använda " för" svåra ord eller " för" lätta. Absolut inte kokettera med ett för akademiskt språkbruk. Dock helt förbjudet att använda ord och  fraser som - gubben min, morsan... vilket faller inom ramen för inlandsspråk.
- Inte veta vad "hen" är.
- Gilla Björklund
- Kalla sig ultrafeminist, men så klart är man för lagom-jämställdhet.
- Köpa Odd Mollykläder till fullt pris, rea går bra.
- Bära transparent spets-midje-tröja.
- Tala för högt i sociala sammanhang (verkligen inte bra om man dessutom är kvinna).
- Ha  barn som  håller på med en massa fritidsaktiviteter som föräldrarna valt.
- Inte få några barn.
- Tycka illa om barn.
-Köpa leksakspistol eller prinsessklänning till sitt barn. Obs! Prinsessklänning kan barnet ock ha fått av någon släkting, fast då måste man betona att man absolut aldrig skulle köpt en dylik tingest själv.
- Köpa icke- ekologisk mjölk.
o.s.v....

Kanske är det så att "vi" som gör denna normresa, från Norrbottens inland till Västerbottens kuststad, nu och då tar en liten funderare på vem vi var och vem vi blivit och varför vi gör det vi gör.


onsdag 8 augusti 2012

Var-dags-liv



 Storkillarna har åkt till Nordnorge med farmor och farfar, konstigt att bara vara en mamma, en pappa, två ungar och en hund i angårdshuset. Skönt på sätt och vis, men återigen konstigt. Björn målar och snickrar hyllor som jag "beställt", trots att vi båda lider av konstant trötthetssyndrom. Mycket man inte riktigt orkar, t.ex tygblöjor. Valet föll på Änglamarks engångs, men Gunnar skiter helst på köksgolvet så tygisar hade nog inte krävt alltför mycket tvätt.

tisdag 7 augusti 2012

Lite uppdatering

Helgen har varit intensiv med riktig pangbaluns, festen festen i Obbola Folkets hus. Släkt, vänner och annat "löst folk" åt god mat från Le Garage, skrattade, dansade och firade livet tillsammans. Tova-Liisa, pysselmakaren, njöt till fullo av festförberedelserna och Gunnar övade krypet (märkligt hitta på verb) när Sahran Wrap soundchekade. Festförberedelserna gjorde dock att arbetsstartångesten hölls stången och dagens "jungfrudag" på jobbet var helt ok, dock en märklig känsla att vinka hej då till lilla Gunnar. Kändes väldigt jämställt, vilket ju är bra, men också väldigt jobbigt. Fick uppdatering av killarnas dag i det Munter-Löfgrenska hemmet vid hemkomst. Kvällen avrundades med renskav, potatismos, kokta grönsaker, trevligt besök och lite vin.

torsdag 2 augusti 2012

Ad hoc

Varde ljus och det blev ljust... Den kristna kosmogonin kanske är en aning för extravagant för denna renoveringsliknelse, men bloggandet är förlåtande och tillåter utsvävningar. Eco retrotapeten räckte inte riktigt och ny rulle måste beställas, men takmålning och tapetsering (så långt det räckte) skapar lekrum för sommarljusets flöde. Vintermörkret känns långt borta och själen absorberar ljusflödet, fast för mig är det oförståeligt hur något kan tränga igenom husets frostade fönster. Oh, frostat! Nej, varken dyrt, modernt eller särskilt estetiskt tilltalande, snarare eftersatt. Fönstren är frostade med skit från väder, vind, mat, barnahänder och texasnosar. När ljusinfallet, runt lunchtid, är som mest "brutalt" dras elefantrullgardinen ner, "det som inte syns finns inte" teorin appliceras omedelbart för att undvika kvinnofällsstress. Det vita taket och de ljust grå tapeterna gör att denna rullgardins-ad-hoc-lösning fortsatt fungerar fint. Barnfamiljslist.

Bredsladd



Sommarledighetens dagar slukas i väntan på att de grånade skyarna skall ge vika för det oändligt blå. Meteorologisk obeslutsamhet skapar rum för tapetsering och målning. Leksaker, spackelspadar, penslar och tapetskrufs i en salig röra. Och... så klart, mitt i all röra Gunnar. Familjens lilleman som var dag vecklar ut sina vingar allt mer och låter oss vara med som följeslagare när han nyfiket möter världen. 6½ jordemånad gammal har han nu lämnat bakåtkrypet för framlängesdito, bäbislycka och stor glädje för Svante, Ingemar och Tova-Liisa som lämnar tonårsbruset i samma ögonblick som två mörka busögon och ett tandlöst leende dyker upp. Vår lilla bredsladd sprider glädje i hela familjen och de stora turas om att kramas, busa, mysa, mata och bada lilleman.